4 orase din Europa pe care sa le vizitezi pentru a admira arta stradala


Europa detine probabil unele dintre cele mai frumoase si mai interesante opere de arta stradala din lume. Paradis pentru boemi si pentru aventurierii care vor sa se bucure de altfel de lucruri atunci cand exploreaza o destinatie turistica, Europa abunda de arta urbana. Unele orase sunt faimoase pentru desenele murale, instalatiile stradale, sculpturile si compozitiile artistice create in general de autori anonimi. Alte zone sunt mai putin cunoscute si deci inca si mai spectaculoase, caci frumusetea vine insotita si de surpriza. Nu vom putea bate intreg continentul la pas, dar iti putem prezenta astazi patru orase europene pe care sa le vizitezi daca spiritul tau liber si curios vrea sa descopere adevarate opere de arta stradala.

1. Londra, Marea Britanie

[caption id="attachment_10484" align="aligncenter" width="600"]street art London sursa foto: streetartlondon.co.uk[/caption] Londra este cunoscuta pentru foarte multe obiective turistice, dar cand vine vorba despre arta stradala, poti uita tot ce stii despre capitala Marii Britanii, pentru ca te invitam azi sa descoperi o lume cu totul noua. Chiar daca artisti faimosi (sau complet necunoscuti) si-au lasat amprenta peste tot prin oras cu desenele lor murale, cele mai interesante opere de arta urbana sunt concentrate in zonele muncitoresti din East End, in special in cartierele multi-etnice din Brick Lane sau in zonele industriale din Shoreditch si Spitalfields. Southbank este un alt loc favorit de artisti si turisti deopotriva, asa ca daca faci o plimbare prin aceste zone bucura-te de picturile semnate de celebrul Shepard Fairey si opreste-te in fata muralului “Alege-ti armele!” creat de extraordinarul Banksy. Poti sa te bucuri si de stencil-urile amuzante si pline de intelesuri ascunse semnate de Grafter. [caption id="attachment_10486" align="aligncenter" width="600"]SouthBankBanksy1 Unul dintre cele mai celebre desene semnate de artistul Banksy; sursa foto: theportobelloartsclub.com[/caption] In Londra poti vedea pe langa picturi murale si giganticul cocos albastru – o sculptura post-moderna foarte interesanta – ce a aparut nu cu mult timp in urma in Trafalgar Square. Nu ai voie sa ratezi nici Leak Street Tunnel, acoperit din podea (si pe) tavan cu desene de o rara frumusete, iar daca ajungi in Soho cauta cele “Sapte nasuri din Soho” atent ascunse de artistul Rick Buckley. Daca te indrepti spre Covent Garden uita-te cu atentie si dupa sculpturile in forma de urechi create de Tim Fishlock. [caption id="attachment_10487" align="aligncenter" width="600"]Cocosul albastru din Trafalgar Square Celebrul cocos albastru din Trafalgar Square; sursa foto: dailymail.co.uk[/caption] Zona East End si mai ales Spitalfields sunt celebre si pentru istoria lor legata de activitatea faimosului Jack Spintecatorul – asa ca daca esti interesat de legende si povesti legate de personalitatea lui Jack, o plimbare in aceste cartiere iti va dezvalui multe dintre secretele Londrei victoriene. East End te va incanta insa nu numai cu atmosfera sa, ci si cu micile cafenele si galerii de arta pe care te vei bucura sa le descoperi.

2. Lisabona, Portugalia

[caption id="attachment_10489" align="aligncenter" width="600"]Lisbon Street Art Photography sursa foto: messagez.com[/caption] In putine orase din lume arta stradala este atat de apreciata si de sustinuta de autoritati ca in Lisabona. Districtul de afaceri din oras este dominat de cladiri vechi si constructii care in alte parti ar fi fost supuse demolarilor. Dar in loc sa lase cartierul sa se darame, autoritatile au implementat Proiectul Crono. [caption id="attachment_10491" align="aligncenter" width="600"]crono Cladire din cadrul proiectului Crono; sursa foto: pegerteg.com[/caption] Astfel, primaria a angajat artisti pentru a schimba complet aspectul cladirilor neglijate sau abandonate. Dupa ani de munca, in 2011 cartierul a devenit o adevarata expozitie in aer liber de arta stradala. Poti incepe cu Galeria de Arta Urbana de care vorbeam mai devreme, dar pentru o experienta cu adevarat inedita, fa-ti un traseu mai… neobisnuit. Ia funicularul ca sa urci Calsada da Gloria – un deal atat de piezis, incat foarte putini se incumeta sa il urce la pas. Destinatia ta este Restauradores si Largo da Oliveirinha – doua zone celebre pentru muralele din oras si, dupa ce le-ai admirat, fa drumul de intoarcere pe jos pentru a ajunge la GAU. Iti recomandam sa faci si traseul Bairro Alto – Rua Sao Pedro de Alcantara pentru a te bucura de atmosfera plina de viata si creativitate din zonele boeme ale Lisabonei, ajungand tot in zona galeriei in aer liber. [caption id="attachment_10492" align="aligncenter" width="600"]Street art Lisabona sursa foto: zupi.com.br[/caption] Daca esti un cunoscator al artei urbane, asigura-te ca nu ratezi lucrarile a doi artisti celebri: Nomen, portughez la origine si specializat in subtile comentarii politice, si Monsieur Chat, un artist francez ale carui creatii infrumuseteaza si alte orase din Europa.

3. Berlin, Germania

[caption id="attachment_10494" align="aligncenter" width="600"]Berlin street art sursa foto: cntraveler.com[/caption] Din punct de vedere istoric si cultural, Berlinul este o capitala care trebuie vizitata cel putin o data in viata. Din punct de vedere al artei stradale, insa, Berlinul trebuie vizitat de mai multe ori, caci nu vei putea cuprinde abundenta de creatii artistice intr-o singura vacanta sau city-break. Considerat unul dintre cele mai prietenoase orase europene cu artistii stradali, Berlinul este mandru sa le afiseze si pastreze lucrarile. [caption id="attachment_10495" align="aligncenter" width="600"]Zidul Berlinului Unul din desenele de pe Zidul Berlinului; sursa foto: tjoolaard.be[/caption] Incepe-ti calatoria initiatica de la Zidul Berlinului, a carui latura vestica este aproape integral acoperita de picturi si poti descoperi aici murale semnate de artistul berlinez Kripoe, siluete create de faimosii Alias si Xoooox sau autori anonimi care se descurca excelent cu desenele. Zonele cele mai interesante sunt Mitte, Kreuzberg si Friedrichshain – cea mai mare portiune din Zid care este inca in picioare si care, desigur, este un adevarat muzeu in aer liber. Desigur, si latura de est a Zidului este un adevarat paradis pentru cei care cauta opere unice de arta stradala – aici, ca si in Lisabona, autoritatile au angajat artisti sa transforme Hackescher Markt intr-o uriasa si inovatoare galerie de arta. [caption id="attachment_10496" align="aligncenter" width="600"]Desen hackescher markt Desen din Hackescher Markt; sursa foto: wonderfulwanderings.com[/caption] O vizita prin Berlin iti va dezvalui si lucrarile grupului de artisti cunoscut ca Mentalgassi – ei sunt responsabili pentru unele dintre cele mai spectaculoase muraluri din oras. Semnatura lor o reprezinta chipurile si figurile uriase pictate pe zeci de metri patrati pe peretii cladirilor.

4. Lodz, Polonia

[caption id="attachment_10498" align="aligncenter" width="600"]Street art Eduardo Kobra sursa foto: isupportstreetart.com[/caption] Cu picturi murale ajungand si pana la 10 etaje inaltime, Lodz este un paradis al esteticului si distractiei, atat pentru artisti, cat si pentru turistii veniti sa le admire creatiile. Cele mai multe lucrari de arta stradala din Lodz poarta semnatura a doi artisti locali cunoscuti sub numele colectiv Etam Cru. Lucrarile lor sunt inspirate din folclorul polonez si desi au aceasta trasatura comuna, nu exista doua opere asemanatoare. Lodz este considerat unul dintre cele mai boeme, atractive si alternative orase din Europa Centrala, iar abundenta de opere de arta stradala stau marturie acestui fapt. [caption id="attachment_10499" align="aligncenter" width="600"]murala realizata de Etam Cru Unul din celebrele murale realizate de Etam Cru; sursa foto: bp.blogspot.com[/caption] Si oamenii din Lodz au inteles importanta artei stradale si a creativitatii, asa ca in planul de dezvoltare urbana din 2009, organizatia non-guvernamentala Urban Forms a invitat artisti locali si internationali pentru a schimba complet fatadele cladirilor si a decora peretii mai mult sau mai putini neglijati. Exista cel putin 30 de lucrari pe care trebuie sa le vezi odata ajuns aici, dar o excursie in Lodz trebuie sa inceapa de pe strada Piotrkowska, cea mai frumoasa din oras si cea mai lunga strada comerciala din Europa. [caption id="attachment_10500" align="aligncenter" width="600"]Instalatie pe strada Piotrkowska Instalatie pe strada Piotrkowska; sursa foto: vice.com[/caption] Dar dincolo de arhitectura, sute de cafenele si baruri, magazine si obiective turistice si comerciale, de numele strazii se leaga zona Off Piotrkowska – o curte aflata pe aceasta strada la numarul 138/140. Ajuns aici, pregateste-te sa pasesti intr-un taram al tuturor artelor, meseriilor, mestesugurilor si creativitatii. Unul dintre cele mai importante hub-uri culturale din Polonia, Off Piotrkowska este, impreuna cu toate celelalte opere de arta stradala din oras unul dintre motivele pentru care Lodz a fost denumit “Noua Minune a Poloniei”. Tu ai fost in vreunul din aceste orase pentru a te bucura de arta stradala si de micile comori ascunse la fiecare pas? Care dintre aceste destinatii te atrage cel mai mult?

SOURCE AND TAGS